EBU DAVUD'UN (ö. 275/888) SÜNEN'iNDEKi HZ. PEYGAMBER'iN SAVAŞLARlYLA (GAZVELERiYLE) iLGiLi RiVAYETLERiN TESPiT VE DEGERLENDiRMESi - Betül Bayka; Levent Öztürk (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2016)
Megazi literatürü, Hz. P.eygamber döneminde gerçekleşen savaşlar (seriyye ve ga.zveler) hakkında kaleme alınmış müstakil eserlerdir. Bununla birlikte Hz. Peygamber döneminde gerçeldeşen savaşlar hakkında hadis literatüründe ne kadar bilgi olduğu hususu merak konusudur. Kütüb·i Sitte adıyla meşhur altı hadis kitabından olan Ebu Davud'un Sünen adlı eseri, özellikle ahkamla ilgili hadisiere yer_ veren ve bu rivayetleri fıkıh bablanna göre tertip eden önemli kaynaklardan birisidir. Söz konusu eserde Hz. Peygamber döneminde gerçekleşen savaşlarta ilgili rivayetler de bulunmaktadır. Bu makale EbQ Davud;un Sünen adlı eserinde yer alan rivayetler bağlamında! Hz. Peygamber'in bizzat katıldığı savaşlara (gazvelere) ait nakillerin sayı ve muhteva olarak tespitini hedeflemektedir. Sünen'in farJ:I~ bölümlerinde yer alan iki yüz altmış altı rivayet, Ebu Davlıd'un eserinden Hz. Peygamber'in savaşlanyla ilgili önemli bilgilere ulaşılabileceğini göstermektedir. Bu makalede, rivayetlerin Hangi gazvelere ait olduğu, kitab başiıkianna göre dağılımı ve bu rivayetlerin kaynaklan tespit edilmeye çalışılacaktır.