МЕТОДИКА ОПТИМІЗАЦІЇ ВИБОРУ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ ОХОРОНИ ТА КОНТРОЛЮ СТАНУ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ РЕСПУБЛІКИ КАЗАХСТАН - Сергій Мосов; Сергій Салій (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2020)
У статті на системних засадах досліджено питання оптимізації вибору технічних засобів охорони та контролю стану державного кордону Республіки Казахстан. Наведена з використанням процесного підходу декомпозиція прикордонної діяльності з метою переходу до формування вимог до характеристик технічних засобів охорони та контролю стану державного кордону. Формалізовано тактико-технічні вимоги до таких технічних засобів: функціональне завдання, погодні умови, пора року, час доби, фізико-географічні характеристики місцевості, кліматичні умови, умови надзвичайних ситуацій, вплив природних та штучних перешкод з боку порушника державного кордону. До тактичних вимог включено типові завдання, елементи прикордонної тики, а також критерії оцінки ефективності застосування технічного засобу. Зазначено спільні для технічних засобів характеристики, які треба враховувати при виборі цих засобів: контролепридатність, ремонтопридатність, надійність, вартість технічного засобу і вартість його експлуатації. Визначено вигляд екстремуму, якому має відповідати технічний засіб з найкращими характеристиками. Звертається увага на важливість проведення патентних досліджень, від яких залежить проведення доопрацювань технічного засобу. На підставі апробованого експертного методу аналізу ієрархій запропоновано методику вирішення багатокритеріального завдання оптимізації вибору технічних засобів охорони та контролю стану державного кордону, яка дозволяє, по-перше, об’єктивно оцінювати наявні та перспективні технічні засоби, по-друге, необхідність забезпечення транзитивної узгодженості дозволяє фіксувати можливі спроби штучного завищення показників одного з технічних засобів (або оцінюваного), так як автоматично погіршаться показники іншого технічного засобу, і відношення узгодженості вийде з допустимих меж, тобто в цьому випадку зберігається принцип неупередженості та справедливості.