Обставини, що підлягають з’ясуванню під час розслідування резонансних статевих кримінальних правопорушень - O. V. Pchelina; V. B. Pchelin (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
У статті наголошено, що обставини, що підлягають з’ясуванню, є обов’язковим структурним елементом методики розслідування резонансних статевих кримінальних правопорушень, бо їх встановлення, своєю чергою, є передумовою досягнення мети кримінального процесуального пізнання та вирішення завдань кримінального провадження. Наведено перелік обставин, що підлягають з’ясуванню під час здійснення досудового розслідування таких різновидів резонансних сексуальних кримінальних правопорушень, як: зґвалтування та сексуальне насильство, вчинене групою осіб та/ чи батьками, особами, які їх замінюють, та/чи щодо неповнолітніх, малолітніх; домагання дитини для сексуальних цілей; проведення видовищного заходу сексуального характеру за участю неповнолітньої особи. З’ясовано, що в криміналістичній науці сформувалися різні підходи до систематизації обставин, що підлягають з’ясуванню під час досудового розслідування. Вони в основному визначаються специфікою механізму вчинення конкретного різновиду кримінального правопорушення, що безперечно впливає на формування слідової й іншої доказової інформації. Здійснено аналіз наукові підходи до визначення кола обставин, що підлягають з’ясуванню (встановленню) під час розслідування статевих кримінальних правопорушень. Запропоновано систематизувати обставин, що підлягають з’ясуванню під час досудового розслідування резонансних статевих кримінальних правопорушень з урахуванням змішаного (кримінального процесуального та криміналістичного) критерію. Виокремлено й охарактеризовано наступні групи обставин, що підлягають з’ясуванню під час досудового розслідування резонансних статевих кримінальних правопорушень: обставини, що характеризують подію кримінального правопорушення; обставини, що характеризують особу правопорушника; обставини, що характеризують особу потерпілого; інші обставини.