KUZEYBATI ANADOLU HALLOYSİT/KAOLİNİTLERİNİN KARAKTERİZASYON ÇALIŞMALARI - Saruhan SAKLAR; Haşim AĞRILI; Okan ZİMİTOĞLU; Bülent BAŞARA; Uğur KAAN (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 2012)
Kuzeybatı Anadolu’da Çanakkale-Balıkesir illerinde yer alan bazı halloysit, halloysit/kaolinit ve kaolinit yataklarının demirli kısımlarından alınan temsili numuneler üzerinde özütleme ve karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu numunelerdeki halloysitler genel olarak hidro halloysit (10 Å) yapısındadır ve bazı kısımlarında kaolinite rastlanılabilmektedir. Halloysit ve kaolinit yataklarında birincil kirlilik kaynağı olan mineraller limonit (götit) ve muskovittir. Yapılarında kuvars, feldispat, gibsit, simektit grubu kil mineralleri ve anataz bulundurabilirler. Demir içerikleri hidroklorik veya oksalik asit özütlemesi ile ciddi oranda düşürülebilmektedir. Halloysit numunesi üzerinde TEM ve SEM analizleri yapılmış, halloysit tüplerinin silindir şeklinde olduğu, bazı durumlarda yüzeylerinde yapısal bir özellik olarak gözenekler bulunabildiği anlaşılmıştır. Çalışılan numunelerde SEM analizleri ile 5 μm’a kadar çıkabilen tüp uzunlukları tespit edilmiş, TEM analizleri ise tüp iç çaplarının 5 nm’ye kadar düşebildiğini, çaplarının ortalama olarak 40-50 nm arasında olduklarını göstermiştir.