تأثیر علوم و فناوری‌های کوانتومی بر فضای سایبر آینده - نصیب الله دوستی مطلق (امنیت ملی, 2022)
حملات سایبری به‌عنوان جدیدترین و پیچیده‌ترین نبردها ذیل عملیات نظامی به شمار می‌آیند. امروزه کشورهای استکباری برای غلبه بر سایر کشورها و گرفتن دست بالا در عرصه‌های مختلف سیاسی، نظامی، اقتصادی به استفاده از فضای سایبر و تهاجمات سایبری روی آورده‌اند و این روش مخرب‌ و کم هزینه‌تر از روش‌های تهاجمی نظامی را مورد توجه قرار داده‌اند. کشور ما در سال‌های اخیر شاهد تهاجمات سایبری متعددی همچون تهاجم سایبری به تأسیسات هسته‌ای نطنز با استفاده از ویروس استکس‌نت بوده است. از طرف دیگر غافلگیری یکی از خطرناک‌ترین پدیده‌ها در جنگ‌ها و رقابت‌های بین‌المللی بشمار می‌آید و برای در امان ماندن از آن در هر عصری بایستی هوشمندانه تحولات علمی و فناوری در جهان را رصد کرد و برای عقب نماندن از پیشرفت‌های علمی، راهبردهای مدبرانه‌ای ارائه داد. فضای سایبر در عصر ظهور فناوری‌های کوانتومی از نظر زیر ساخت و محتوا و همچنین کاربرد متحول خواهد شد. به دست آوردن الگوری مفهومی فضای سایبر کوانتومی پیش زمینه طراحی نظام امنیت و دفاع سایبری در عصر ظهور فناوری‌های سایبر کوانتومی خواهد بود. فضای سایبری آینده در عصری که فناوری‌های کوانتومی به طور مؤثری در آن مورد استفاده و بهره‌برداری قرار می‌گیرند تمام مفاهیم مرتبط با ساختار فضای سایبر با در نظر گرفتن فناوری‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری کلاسیکی در کنار سخت‌افزارها و نرم افزارهای کوانتومی و سیستم‌های حسگری کوانتومی ساختار کامل و جامعی از فضای سایبر آینده را