Ocena poziomu rozwoju funkcji turystycznej w województwach Polski - Paulina Pilichowska; Aleksandra Glądała (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2021)
Złożone zjawisko, jakim jest turystyka, warunkuje rozwój lokalny i regionalny. Działalność turystyczną najczęściej postrzega się przez pryzmat komplementarności w stosunku do podstawowych dziedzin życia społeczno-gospodarczego danego obszaru. Do obszarów pełniących funkcję turystyczną zalicza się te, które ze względu na posiadane walory, infrastrukturę turystyczną i komunikacyjną stanowią punkt docelowy ruchu turystycznego. Celem opracowania jest klasyfikacja oraz ocena zróżnicowania województw Polski ze względu na stopień rozwoju funkcji turystycznej. W badaniu wykorzystano wskaźniki rozwoju funkcji turystycznej: Baretje’a-Deferta, gęstości bazy noclegowej, wskaźnik Schneidera i Deferta. W oparciu o ich wartości ustalono pozycje określające stopień rozwoju funkcji turystycznej w 16 województwach Polski. Zakres czasowy badań, z uwagi na dostępność danych wykorzystanych w opracowaniu, obejmuje lata 2015 i 2019. Analizę przeprowadzono na podstawie informacji statystycznych pochodzących z bazy danych GUS.