ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ В КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Ольга Попело; Максим Дубина (Економіка та суспільство, 2023)
У статті проаналізовано стан будівельних підприємств за 2016-2022 рр., визначено динаміку базових економічних показників, які характеризують діяльність підприємств будівельної галузі стосовно будівництва як інженерних споруд, так і будівель. Специфічними проблемами визначено невідповідність якості та погіршення логістики постачання будівельних матеріалів, кризовий стан вітчизняного виробництва будівельної сировини, руйнування виробничих потужностей, нерівномірність завантаження наявних виробничих потужностей, збільшення логістичних витрат. Охарактеризовано особливості базових складників економічної безпеки будівельних підприємств, які мають найбільший вплив на конкурентоспроможність. Запропоновано авторський підхід до визначення конфігурації триєдиної складової економічної безпеки підприємства, яка нерозривно поєднує її технологічну, адаптаційну та інформаційну компоненти.