Особенности бухгалтерского учета в растениеводстве. Егiн шаруашылығындағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері - A. K. Nizamdinova (Хабаршысы. Экономика сериясы, 2016)
Бухгалтерский учет в сельском хозяйстве, как и в любой другой сфере, является системой, которая обеспечивает сбор, регистрацию и обобщение всей информации об имуществе, обязательствах предприятия, выраженной в денежном эквиваленте. Он обеспечивает непрерывный и всеохватывающий документальный учет всех без исключения операций, проводимых в хозяйстве. Сельское хозяйство как отрасль экономики характеризуется рядом особенностей, которые в основе своей определяются действием естественных факторов. Специфичность сельскохозяйственного учета заключается прежде всего в том, что процесс производства здесь связан с живой природой, землей с живыми организмами – животными и растениями, выступающими с качестве предметов труда. Значительная часть производственного цикла состоит в целенаправленном воздействии на живые организмы – выращивание их до определенных кондиций, приобретения ими необходимых человеку полезных свойств, качеств. Вследствие перерывов, вызываемых естественными климатическими условиями, производственный цикл в сельском хозяйстве намного длительнее, чем в других отраслях. Ауыл шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп кез келген басқа саладағы сияқты, бұл кәсіпорынның ақшалай нысандағы меншігі мен міндеттемелері туралы барлық ақпаратты жинау, тіркеу және жинақтауды қамтамасыз ететін жүйе болып табылады. Ол шаруашылықтағы жүргізілетін барлық операцияларды қамтитын үздiксiз және кешендi құжаттық есепті қамтамасыз етеді. Ауыл шаруашылығы экономиканың саласы ретінде өзіне тән өзгешеліктермен сипатталады, яғни табиғи факторлардың әсерінен анықталады. Сондықтан ауыл шаруашылығындағы бухгалтерлік есептің ерекшелігі өндірістік процестердің тірі организмдер және жермен тікелей байланыстығы болып табылады, себебі олар еңбек құралы ретінде қарастырылады. Ауыл шаруашылығындағы өндірістік циклдің елеулі бөлігі тірі организмдерге тікелей әсер ету арқылы оларды адамзатқа қажетті белгіленген бір жағдайға, пайдалы қасиеттерiне дейін жеткізу екендігі белгілі. Осыған орай, табиғи-климаттық факторлармен туындалатын үзілістер, ауыл шаруашылығында басқа салаларға қарағанда өндірістік цикл анағұрлым ұзақ болып табылады. Сондықтан да бұл салада бухгалтерлік есепті ұйымдастырудың да өзіне тән ерекшеліктері бар.