Актуальные проблемы применения ответственности за нарушение законодательства о недрах. Жер қойнауы заңнамасын бұзушылығында жауапкершілік қолданысының көкейкесті мәселелері. - G. K. Kopbasarova.; M. A. Beisenbiev. (Хабаршы. Заң сериясы, 2016)
В данной статье ставится задача рассмотреть условия и основания применения ответственности за нарушение требований по охране недр с целью их эффективного использования. Проанализированы действующие нормативно-правовые акты в данной области. Проводится сравнительный анализ практики привлечения к уголовной ответственности юридических лиц с другими странами. Рассматривается основное условие привлечения к ответственности лица, причинившего вред окружающей среде. Обосновывается что требование компенсации причиненного вреда в полном объеме не всегда экономически целесообразно. На основе проведенного исследования автором выявляется, что роль уголовной ответственности в обеспечении рационального и комплексного использования недр несколько ограничена, но, тем не менее, в решении ряда конкретных задач она может оказаться достаточно эффективной. Бұл мақалада мынадай мақсаттар қойылады жер қойнауының қорғау аумағында қойылатын талаптарды бұзуды тудыратын түптерді оның тиімді игерушілігінің мақсатында қарау. Қолданыстағы айтылмыш аумағындағы нормативтік құқықтықтың актілері сараланды. Қылмыстық жауапкершілікке заңды тұлғаларды тартудың тәжірибесінің салыстырмалы анализі шетелдерімен еңсеріледі. Қоршаған ортаға зиян келтіргені үшін жауапқа тарту үшін негізгі шарт қарастырылады. Өтемді толық көлемде өтеу талабы ылғи да экономикалық тұрғыда ыңғайлы емес екендігі айқындалады. Өткізілген зерттеу бойынша автормен қылмыстық жауапкершіліктің атқаратын рөлі жер қойнауының тиімді және кешенді игерушілігінің қамсыздандыруында бірнеше шектеулі екендігі айқындалады, бірақ, кейбір нақты мәселелердің шешімінде ол біраз тиімді болуы мүмкін.