Внутрішні протиріччя заповідної справи - Олександра Світлична (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï, 2017)
У статті розглянуто історичні фактори виникнення конфлікту між охоронною і рекреаційною функціями природоохоронної діяльності у світовій та вітчизняній практиці заповідної справи. Окреслено умови, що вплинули на особливості розвитку конфлікту: економічні, політичні, історичні. Визначено сучасний стан і тенденції в протистоянні двох важливих функцій заповідних територій та можливі шляхи вирішення даних протиріч з урахуванням об’єктивних та суб’єктивних чинників.