Sepsisli Hastalarda Transfüzyonu Belirlemede Şok İndekslerinin Rolü - Esra Çakır; Ahmet Bindal; Pakize Özçiftci Yılmaz; Mehmet Mutlu; Cihangir Doğu; Işıl Özkoçak Turan (Genel Tıp Dergisi, 2021)
Amaç: Şok indeksleri özellikle hemorajik şok durumunda transfüzyonu ön görmede kullanılmaktadır. Ancak sepsis hastalarında transfüzyonu belirlemek için şok indekslerinin kullanımı konusunda yeterli çalışma yoktur. Çalışmamızda Yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatan sepsis ve septik şoktaki hastalarda şok indeksi (SI), modifiye şok indeksi (MSI) ve yaş şok indeksinin (YSI) hastaların eritrosit transfüzyonunu ön görmede kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır.