Av-domestisering av teknologi – en studie av hvordan norske husholdninger avvikler sine oljetanker - Robert Næss; Ida Marie Henriksen (Norsk Sosiologisk Tidsskrift, 2022)
1. januar 2020 ble det forbudt å fyre med olje i Norge. Oljetanker som ikke lenger brukes, skal fjernes av fagfolk med spesiell kompetanse på rensing og tømming av oljetanker. Utfasingen av oljefyring i private hjem er en del av Norges miljøpolitikk. I denne artikkelen bruker vi kvalitativ metode og begrepet av-domestisering som analytisk inngang for å forstå hvilke forutsetninger som ligger til grunn for at husstander i Norge utfører den aktive handlingen det er å fjerne oljetankene. Vi bør ikke ta for gitt at alle huseiere med en oljetank liggende i hagen har disse forutsetningene. Analysen er delt inn i fem deler: juridiske krav, kvalifisert arbeid, tid, miljøsamvittighet samt insentiver og privatøkonomi. Dette gir innsikt i hvordan av-domestisering av en bestemt type teknologi kan foregå, og er dermed et bidrag til miljøsosiologien. Avslutningsvis diskuterer vi hvordan denne innsikten i en av-domestiseringsprosess viser oss følgende: 1) Fjerning av de potensielle miljøbombene som ofte ligger i norske hager, kan ikke bare gjøres til et individuelt ansvar, men må tas hånd om kollektivt. 2) Av-domestisering av teknologi er en lite utforsket del av det grønne skiftet.