Оцінка ефективності виконання нових державних програм житлового забезпечення за умов участі в них військовослужбовців та членів їх сімей - L.B. Mazur; L.P. Medvid (Аналітично-порівняльне правознавство, 2024)
У статті проводиться порівняльний аналіз оцінки ефективності нових державних програм житлового забезпечення, враховуючи специфікуучасті в них військовослужбовців та членів їх сімей, а саме: довгострокове іпотечне кредитування«єОселя», оренда власного житла з правом викупу «Domivka+». Автори статті зазначають, що після широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України умовами державних житлових програм було визначено пріоритетне право участі в них військовослужбовців за контрактом та членів їх сімей на пільгових умовах за рахунок державної підтримки. Аналіз статистичних даних дозволив дослідникам зазначеної в статті тематики встановити, що популярність таких державних програм серед військовослужбовців набула особливого значення. Зазначене обумовлене наявністю багатотисячної житлової черги та невідповідністю нормативно-правового регулювання існуючого механізму житлового забезпечення вимогам сучасної державної політики, що на власне переконання авторів стало передумовою впевненості військовослужбовців у безперспективності механізму реалізації конституційної гарантії отримання безкоштовного житла. Дослідження базується на аналізі результатів виконання програм, оцінці їх впливу на житлові умови учасників та виявленні факторів, що впливають на їх ефективність. Акцентовано увагу на нові зміни до законодавства з питань соціального забезпечення щодо компенсації частини першого внеску за кредитом та інших факторів, що стимулюють військовослужбовців до проходження військової служби за контрактом. В ході дослідження встановлено, що такі зміни передбачають пільги тільки для тих військовослужбовців, які укладають контракт вперше. Дослідники пропонують внести зміни до законодавства щодо вирішення питання компенсації частини першого внеску за кредитом за рахунок Міністерства оборони України для військовослужбовців, які роками стоять на квартирній черзі та проходять службу на умовах чергового контракту, що вирішить проблему соціальної несправедливості. Автори використовують аналіз статистичних даних, опитування та інші методи для визначення переваг та недоліків зазначених програм. Отримані результати дозволяють зробити висновок про ефективність нових державних програм житлового забезпечення за умов участі в них військовослужбовців та членів їх сімей та визначити можливі шляхи їх подальшого вдосконалення.