Efekty „parasola cenowego”. Uwagi na tle wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 5 czerwca 2014 r. w sprawie C-557/12 Kone AG i in. - Robert Stefanicki (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2014)
Unijne prawo konkurencji wdrażane jest za pomocą instrumentów prawa publicznego oraz środków prawa prywatnego, służących ochronie indywidualnie poszkodowanych praktykami sprzecznymi z tym prawem. Z bezpośredniego skutku zakazów ustanowionych w Traktacie wynika, że każda osoba może żądać kompensacji poniesionej szkody, jeżeli między szkodą a naruszeniem przedmiotowego prawa występuje związek przyczynowy. Orzecznictwo unijne posługuje się szeroką definicją podmiotów uprawnionych, ponieważ wskazuje na „każdą jednostkę”. Tytułowy wyrok wzbogaca tę konstrukcję, stanowiąc, że cywilnoprawna odpowiedzialność odszkodowawcza kartelu obejmować może również tzw. efekty parasola cenowego.