AGEIZAM U TELEVIZIJSKOM MEDIJU NA PRIMJERU SREDIŠNJIH INFORMATIVIH EMISIJA HRT-a, RTL-a i NOVE TV - Valentina Kufrin; Tena Perišin (Ljetopis socijalnog rada, 2009)
U središtu ovog rada je ageizam u informativnom programuhrvatskih televizijskih programa, tj. istraživanje na koji se načinprezentiraju starije osobe u središnjim informativnim emisijama HRTa, RTL-a i Nove TV. Uzorak su prilozi objavljeni u emisiji »Dnevnik« HTV-a, »Dnevnik« Nove TV i »Vijestima« RTL-a u razdoblju od 3 tjedna.Analizirajući sve priloge objavljene tijekom tri tjedna u središnjimemisijama javne i dviju komercijalnih televizija, nastojalo se istražitije li prisutan ageizam i diskriminacija u prilozima koji se odnosena starije osobe. Može li stereotipno prikazivanje starijih osoba nateleviziji utjecati na naše stavove o starijim ljudima? Provedenopilot istraživanje pokazalo je kako je ageizam vidljiv u glavnim informativnim emisijama HRT-a, RTL-a i Nove TV. Kod svih triju televizija ustanovilo se da se starije osobe, pogotovo one aktivne ili društveno priznate, relativno rijetko prikazuju. Rezultati ovogistraživanja ukazali su na potrebu za širim istraživanjem, po mogućnosti interdisciplinarnog, u suradnji medijskih teoretičara i socijalnih gerontologa. U ovom radu također se ukazuje na nužnost donošenja zakonskih odredbi koje bi regulirale problem ageizma kako u medijima, tako i u drugim institucijama društva.