اثر آرایش کاشت روی عملکرد و اجزای عملکرد دانه گلرنگ پاییزه - بهمن پاسبان اسلام (Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 2014)
چکیده به منظور تعیین مناسب‌ترین فاصله ردیف کاشت، مقدار بذر و در نهایت تراکم بوته در واحد سطح گلرنگ پاییزه، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار روی رقم پدیده در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی طی سال زراعی90-1389 اجرا گردید. عوامل مورد آزمون شامل فاصله ردیف‌های کاشت در3 سطح 24، 36 و 48 سانتی‌متر و میزان بذر با 4 سطح 15، 20، 25 و30 کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج نشان دادند بوته‌ها در فاصله ردیف‌ 36 سانتی‌متر،  تعداد برگ بیشتری در فصل سرد داشتند. همچنین بوته‌های کشت شده با مقدار بذر 20 و 25 کیلوگرم در هکتار، ارتفاع بیشتری نسبت به بوته‌های سایر تیمار‌ها داشتند. افزایش ارتفاع بوته در گلرنگ راندمان برداشت با کمباین را افزایش می‌دهد. بیشترین عملکرد دانه و روغن از فاصله ردیف و مقدار بذر به ‌ترتیب 24 سانتی‌متر و 25 کیلوگرم در هکتار به‌دست آمد. در همان فاصله ردیف مقدار بذر 30 کیلوگرم در هکتار رتبه دوم و فاصله ردیف و مقدار بذر به‌ترتیب 36 سانتی‌متر و 25 کیلوگرم در هکتار رتبه سوم را کسب کردند. فاصله ردیف‌های کاشت 24 تا 36 سانتی‌متر با تراکم بین 80 تا 104 بوته در متر مربع، عملکرد قابل قبولی داشتند. در مجموع 92 تا 104 بوته در متر مربع با فاصله ردیف‌ 24 سانتی‌متر و مقدار بذر 25 تا 30 کیلوگرم در هکتار برای کشت گلرنگ پاییزه مناسب‌تر دیده شد.