Antitumoral Effect of Syringe Acid on DU-145 Prostate Cancer Cells - Sıdıka Genç; Yeşim Yeni (Recent Trends in Pharmacology, 2024)
Amaç: Prostat kanseri (PC), dünya çapında erkeklerde kanserden ölümlerin en yaygın nedenlerinden biridir ve PC'yi tedavi etmek için yeni ilaçlar halen geliştirilmektedir. Şırınga asidi (SA), çeşitli tümörlerde antiinflamatuar ve metabolik düzenleyici etkiler ve antitümör aktiviteleri sergileyen bir polifenolik bileşiktir. Bu çalışma, SA'nın DU-145 hücreleri üzerindeki antiproliferatif ve antitümör aktivitelerini araştırmayı amaçladı. Yöntemler: SA'nın antiproliferatif etkisini belirlemek için MTT, antioksidan-oksidan etkilerini belirlemek için SOD-MDA analizleri kullanıldı. Bulgular: SA, in vitro olarak DU-145 hücre proliferasyonunu önemli ölçüde baskıladı. Ayrıca SOD düzeylerini düşürürken, MDA düzeylerinde ise ciddi bir artışa neden olmuştur. Sonuç: Bulgularımız SA'nın iyileştirici etkisini hedef alarak PC'nin antitümör potansiyelini ortaya çıkardı.Anahtar Kelimeler: DU-145, MDA, Prostat kanseri, SOD, Şırınga asidi