Pokój - centrum pasterskiego zaangażowania Pawła VI - Krzysztof Kaczyński (Seminare, 2000)
Pokój był jedną z głównych trosk papieża Pawła VI. ma ten główny cel stwierdził już w swoim pierwszym orędziu „Urbi et Orbi”. Wzmocnienie globalnego Poświęcił wszystkie swoje podróże i wiele swoich encyklik i napomnień pokojowi (np.: Ecclesiam suam, Populorum progressio, Mense maio, Evangelii nuntiandi). ma stworzył także Papieską Komisję „Iustitia et Pax”. Główne zadanie komisja ta jest przede wszystkim inspiracją i wsparciem dla działań świeckich pokój i sprawiedliwość. Od 1968 roku 1 stycznia jest w całym Kościele Światowym Dniem Pokoju słynny. W tym dniu zostanie opublikowane specjalne orędzie Papieża. Wszyscy Światowy Dzień Pokoju ma swój motyw przewodni ukazujący ważne zadanie edukacyjne.