ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ РИЗИКІВ З ВРАХУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТЕЙ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ - Natalia Kyrychenko; Liudmyla Aleschenko (Економіка та суспільство, 2021)
У статті досліджено складові ризику в аграрному секторі економіки України, проведено аналіз параметрів бізнесу за видом економічної діяльності, розроблено авторський підхід до класифікації ризиків з урахуванням специфічних умов сільськогосподарських підприємств. Ґрунтовно проаналізовано понятійний апарат термінології обраної теми. Проаналізовано та узагальнено фактори, які зумовлюють ризик у господарській діяльності аграрних підприємств. Авторами визначено особливості процесу управління ризиками в контексті менеджменту підприємств, його складові. Представлена оригінальна класифікація ризиків, з якими стикаються аграрні підприємства у процесі своєї господарської діяльності. Зроблено висновок, що запропонована класифікація може представляти практичний інтерес для господарюючих суб’єктів і використовуватися в якості моделі для створення власної кваліфікаційної таблиці з урахуванням галузевих особливостей агровиробництва та стати одним з інструментів при прийнятті управлінських рішень, щодо побудови ефективної системи ризик менеджменту на підприємстві.