Organy bezpieczeństwa wobec Niższego Seminarium Duchownego w Bińczu na podstawie archiwaliów Instytutu Pamięci Narodowej - Konrad Konkol (Seminare, 2022)
Niższe Seminarium Duchowne w Binczach powstało w lutym 1958 roku. Przeznaczone było dla dorosłych uczniów bez świadectwa maturalnego, ale pragnących kontynuować naukę na studiach teologicznych. Niższe Seminarium Duchowne w Binczach przez trzy lata swojej działalności podlegało inwigilacji komunistycznej Służby Bezpieczeństwa,  ściśle współpracującej z urzędnikami państwowymi. Powołani tajni współpracownicy przekazali informacje o codziennym funkcjonowaniu seminarium oraz życiu prywatnym jego wykładowców, absolwentów i osób z nim związanych. Działania te powstały w wyniku komunistycznej polityki sekularyzacji, mającej na celu walkę z religią katolicką w całym kraju. Niższe Seminarium  Duchowne w Binczach postrzegane jest jako ofiara tej polityki komunistycznej, gdyż zostało bezprawnie zamknięte 7 sierpnia 1961 r. Niższe Seminarium Duchowne w Binczach powstało w lutym 1958 roku. Przeznaczone było dla dorosłych uczniów bez świadectwa maturalnego, ale pragnących kontynuować naukę na studiach teologicznych. Niższe Seminarium Duchowne w Binczach przez trzy lata swojej działalności podlegało inwigilacji komunistycznej Służby Bezpieczeństwa, ściśle współpracującej z urzędnikami państwowymi. Powołani tajni współpracownicy przekazali informacje o codziennym funkcjonowaniu seminarium oraz życiu prywatnym jego wykładowców, absolwentów i osób z nim związanych. Działania te powstały w wyniku komunistycznej polityki sekularyzacji, mającej na celu walkę z religią katolicką w całym kraju. Niższe Seminarium Duchowne w Binczach postrzegane jest jako ofiara tej polityki komunistycznej, gdyż zostało bezprawnie zamknięte 7 sierpnia 1961 r.