АНАЛІЗ ВПЛИВУ ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ НА РИНОК ПРАЦІ УКРАЇНИ - Оксана Шайда; Віра Косовська (Економіка та суспільство, 2024)
В сучасних умовах, коли Україна зіштовхнулася з військовими викликами, питання підтримки та розвитку підприємницької активності стає надзвичайно актуальним. Війна суттєво вплинула на економічні процеси в країні, що призвело до зміни регіональної структури бізнесу, розподілу ресурсів та зайнятості. У статті розглянуто регіональні особливості підприємницької активності в Україні. Для глибшого розуміння цих змін було застосовано методи кластерного аналізу, що дозволили групувати регіони за рівнем підприємницької активності та визначити основні фактори, що впливають на динаміку розвитку кожного з них. При проведенні аналізу використано пакет прикладних програм STATISTICA, зокрема його модуль “Cluster analysis”. Для проведення кластерного аналізу використано такі показники, як кількість активних підприємств, кількість вакансій та фінансовий результат. Метою дослідження є не лише аналіз поточної ситуації, але й виявлення потенціалу для розвитку регіонів з різними рівнями підприємницької активності, що є важливим для формування стратегії відновлення та підвищення конкурентоспроможності економіки України.