İNTERNET ARAŞTIRMALARINDA YÖNTEM SORUNU - Selva Karakulakoğlu (Erciyes İletişim Dergisi, 2014)
İnternetin geniş kitlelerce kullanılmaya başladığı 2000’li yıllardan itibaren, internet çalışmalarındaki yöntem sorunu araştırmacıların ilgisini daha fazla çekmeye başlamıştır.  Bu ilgi, özellikle web 2.0 dönemi ve sosyal medya araçlarıyla birlikte daha da artmıştır. Disiplinlerarası çalışmaların odağı olan internet sunduğu sanal yöntemlerle, sosyal bilimcilerin araştırmalarına konu olmaya devam etmektedir.Bazı araştırmacılara göre, internet zamanında sosyal bilimler araştırması yapmak bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. İnternet ortamında sürekli değişen verilerle araştırma yapmak, çoğu zaman ceteris paribus[1] koşulunu sağlamayı imkansız kılmaktadır. Bu da yapılan araştırmaların yöntemsel olarak geçerliliği sorununu gündeme getirmektedir. Diğer taraftan, geleneksel medyaya kıyasla, internet üzerinden veri toplamanın kolaylığı ve ucuzluğu ve de daha geniş bir örnekleme ulaşabilme imkanı, internetin çalışma alanı olarak ortaya koyduğu artılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek iletişim araştırmaları, gerek pazar araştırmaları gerekse sosyolojik araştırmalar bakımından farklı eğilimlerle ele alınan internet araştırmalarında, amaç ne olursa olsun, bazı yöntem sorunları yaşanabilmektedir. Bu çalışmada, web 1.0 döneminden web 2.0 dönemine geçişte, internet tabanlı veri toplama yöntemleri ve sosyal medyayı temel alan araştırmaların sunduğu yöntemler açıklanarak uygulamaya ilişkin eksikliklere değinilecektir. Niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemlerinin, web 2.0 araçlarını araştırırken nasıl uygulanabileceği ve bu uygulamaların eksiklerinin giderilmesi için neler yapılabileceği tartışılacaktır. Böylelikle farklı alanlarda yapılan ve farklı yöntemleri kullanan çalışmalar üzerinden yapılan literatür taraması ile yöntem sorunları ortaya konulmaya çalışılacaktır.  [1] Diğer bütün koşullar aynı iken.