Eustathius of Antioch in modern research - Sophie Cartwright (Vox Patrum, 2013)
Eustacjuszowi z Antiochii († ok. 327), chociaż pełnił ważne funkcje w Kościele czasów Konstantyna Wielkiego i odegrał znaczną rolę na początku kontrowersji ariańskiej, nie poświęcano jednak należnej mu uwagi w badaniach naukowych. Najczęściej postrzegano go jako prekursora nestorianizmu i jako jednego z przedstawicieli egzegezy i teologii antiocheńskiej. Wynikało to w dużej mierze z niedoboru i fragmentaryczności źródeł. Inspiracją do podjęcia nowych badań nad Eustacjuszem stało się wydanie jego dzieł przez J.H. Declercka, a zwłaszcza zamieszczenie wśród nich Contra Ariomanitas et de anima (CCG 51, Turnhout 2002), streszczające jego poglądy teologiczne. W niniejszym artykule Autorka przedstawia pokrótce historię badań nad myślą Eustacjusza z Antiochii i dokonuje próby ich oceny. Wskazuje też równocześnie, w oparciu o najnowsze prace naukowe, na konieczność analizowania jego dzieł w odniesieniu do nauczania Orygenesa, jak również filozofii greckiej (platonizmu, arystotelizmu).