Ośrodki tubylcze południowej Apulii wobec rzymskiej ekspansji (267–218 r. p.n.e.) - Małgorzata Pawlak (Klio, 2018)
Sytuacja polityczna Messapiów – mieszkańców Południowej Apulii bezpośrednio po rzymskim podboju jest słabo poświadczona źródłowo i przez to trudna do ustalenia. Przy jej rekonstrukcji można jednak próbować poszukiwać analogii do innych podmiotów italskiego Południa – miast Wielkiej Grecji oraz ludów tubylczych (oskijskich Lukanów oraz apulijskich Dauniów i Peuketów). Wszystkie przesłanki zdają się wskazywać na kontynuację lokalnych tradycji ustrojowych.