PARSİYEL MAKSİLLEKTOMİ VAKALARININ İMPANTÜSTÜ BAR VE DOĞAL DİŞ DESTEKLİ BUKKAL FLANJ OBTURATÖRLER İLE REHABİLİTASYONU: 2 VAKA RAPORU - Emre Şeker; Merve Kayış (European Annals of Dental Sciences, 2016)
Travma, konjenital malformasyonlar ve neoplazmalar nedeniyle maksiller ve mandibular rezeksiyon yapılan hastalarda dişler, kemik ve mukozada meydana gelen madde kayıpları, estetik, fonetik ve fonksiyonel problemlerle birlikte görülen kozmetik sorunlar hastalarda büyük psikolojik problemlere neden olmaktadır. Defektin kapatılması için öncelikle cerrahi yöntemler uygulanmakta ancak cerrahi obturasyonun yetersiz kaldığı veya hiç uygulanamadığı durumlarda, defektin protetik olarak rehabilitasyonu gerekmektedir. Bu makalede tümöral nedenlerle cerrahi müdahalesi yapılmış, Aramany Sınıf 1 ve 2’ye uyumlu benzer iki vakanın farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen protetik tedavisi ve klinik etkileri anlatılmaktadır