GÖZTEPE PROF. DR. SÜLEYMAN YALÇIN ŞEHİR HASTANESİ’NDE 2016-2022 YILLARI ARASINDA İZOLE EDİLEN SERRATIA MARCESCENS SUŞLARINDA ANTİBİYOTİK DİRENCİ - Bilal Demirtaş; İrem Şahin; Esma Tekin; Tecem Özdemir; Sevda Bayat; Çisil Doğa Ünal; Fadime Meryem Özdoğan; Tuncer Özekinci; Zeynep Aydoğan Cihan (Ankem Dergisi, 2024)
Serratia marcescens idrar yolu enfeksiyonları, pnömoni, sepsis, menenjit gibi enfeksiyonlara ve hastane kaynaklı enfeksiyonlara da neden olabilen fırsatçı Gram negatif bir bakteridir. En sık çocuk yenidoğan ve yoğun bakım ünitelerinde görülmektedir. Birçok antibiyotiğe doğal dirençlidir.Bu çalışmada Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’na 2016-2022 yılları arasında çeşitli kliniklerden gönderilmiş örneklerden izole edilen S. marcescens suşlarının piperasilin-tazobaktam, seftriakson, seftazidim, sefepim, meropenem, ertapenem, gentamisin, amikasin, siprofloksasin, ve trimetoprim-sülfametoksazol antibiyotiklerine direnç durumunun belirlenmesi ve direnç oranının yıllar içindeki değişiminin retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya hastaneye ayaktan başvuran ve hastanede yatan hastaların örneklerinden izole edilen S. marcescens suşları dahil edilmiştir. Örnekler rutin mikrobiyolojik standartlara göre işlenmiş, mikroorganizmaların tanımlanması ve antibiyotik duyarlılıkları otomatize sistemler kullanılarak yapılmıştır.S. marcescens olarak tanımlanan 416 izolatın 239’u servis ve yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan (%58), 177’si (%42) poliklinik hastalarından gelen örneklerde saptanmıştır. S. marcescens %42 oranıyla en çok üriner sistem örneklerinde izlenmiş, %20’si trakeal aspirat örneklerinden, %13’ü kan kültüründen, %10’u apse aspiratı ve yara sürüntüsü örneklerinden, %5’i balgam, %4’ü doku, %3’ü kateter, %2’si bronkoalveolar lavaj ve %1’i diğer örneklerden izole edilmiştir.Çalışmamızda izole edilen S. marcescens suşlarının en duyarlı olduğu antibiyotiklerin aminoglikozit grubu antibiyotiklerden amikasin (>%98) ve gentamisin (>%96), karbapenemlerden meropenem (>%98) ve ertapenem (>%97) olduğu saptanmıştır. En dirençli olduğu antibiyotiğin ise %15.4 direnç oranıyla seftriakson olduğu bulunmuştur.Sonuç olarak ciddi enfeksiyonlara neden olabilen ve fırsatçı bir patojen olan S. marcescens’in antibiyotik direnç profilinin belirlenmesi tedavi yönetiminde yol gösterici olması ve yapılacak diğer çalışmalara ışık tutması açısından önemlidir.