Yonca ve Şeker Pancarı Yaprağından Mekanik Sistemle Bitki Suyu Eldesi - Fulya Toriki (Journal of Agricultural Sciences, 2003)
Yonca ve şekerpancarı yapraklan yüksek oranda protein içermektedir Bunun yamnda kaba yerri olarak kullanılan bu yem türleri nasıl değerlendirilirse değerlendirilsin içinde bulundurduğu yüksek orandaki proteinin büyük bölümü kayıp olmaktadır. Gerek zaman ve gerekse uygulanan İşlemler nedeniyle yem bitkilerindeki bitki besleme oranı azalmaktadır. Bu kayıp oranı yemin elde edilme şekli ve değerlendirmesinde uygulanan işlemlere göre farklılıklar göstermektedir. Bitki besin maddeleri bakımından zengin olan yonca ve şekerpancarı yapraklarından maksimum besin maddesinin elde edilmesi çalışmanın başlıca amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bitki materyallerini ezerek suyunun çıkartılmasını sağlamak üzere tamburlu tip prototip makina yapılmıştır. Her iki bitki materyali üç farklı devirde ezilmiştir. Elde edilen bitki suları ve posa besin madde içeriği* bakımından incelenmiştir. Mekanik olarak bitki suyunun yaklaşık % 60' ı alınabilmiştir. Yonca suyunun ham protein içeriği % 32-36.7, posanın ham protein içeriği % 16.3- % 20.6 değerleri arasında : Şeker pancan yaprağından alınan suyun ham protein içeriği % 29-36 arasında olurken posada kalan miktar % 19-22 arasında değişmektedir. Devir aralıkları su miktan, kuru madde ve ham protein miktarı istatistik! açıdan p<Ö.O5 seviyesinde önemli bulunmuştur