بررسی توان رقابتی ژنوتیپ های مختلف لوبیا در برابر علف‌های هرز - روح اله امینی; حسین پژگان; عادل دباغ محمدی نسب (پژوهشهای زراعی ایران, 2014)
به منظور بررسی اثر تداخل علف‌های هرز بر عملکرد، اجزای عملکرد و توان رقابتی ژنوتیپ های لوبیا، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. در این آزمایش عامل اصلی هشت ژنوتیپ لوبیا از انواع مختلف شامل لوبیا قرمز (ارقام گلی، صیاد، درخشان و اختر)، لوبیا چیتی (ارقام محلی خمین و صدری) و لوبیا سفید (ارقام شکوفا و پاک) و عامل فرعی شامل دو سطح آلوده به علف هرز و عاری از علف هرز بود. نتایج نشان داد که تاثیر ژنوتیپ لوبیا بر عملکرد و اجزای عملکرد آن معنی دار بود. تاثیر تیمار علف هرز بر همه صفات لوبیا به غیر از وزن صد دانه معنی دار بود. تعداد غلاف در بوته همه ژنوتیپ-های لوبیا تحت تیمار علف هرز به طور معنی داری کاهش یافت. اثر متقابل تیمار علف هرز در ژنوتیپ بر تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه و بیولوژیک لوبیا معنی دار بود. بین ارقام، رقم گلی بیشترین تعداد غلاف در بوته و ارقام گلی و شکوفا بیشترین تعداد دانه در غلاف را داشتند. ژنوتیپ های گلی و خمین به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را در هر دو تیمار آلوده و عاری از علف هرز تولید کردند. ژنوتیپ های لوبیا توان رقابتی متفاوتی نشان دادند به طوری که ژنوتیپ های گلی و پاک توان رقابتی بیشتری در برابر علف های هرز نسبت به سایر ژنوتیپ ها داشتند. بنابراین با کشت ژنوتیپ های لوبیا با توان رقابت بالا در برابر علف های هرز، می توان افت عملکرد لوبیا را کاهش داد، علاوه بر اینکه از رشد علف-های هرز جلوگیری می شود.