BETONARME KOLON KESİTLERİNİN HESABI İÇİN YAPAY SİNİR AĞLARI İLE GELİŞTİRİLEN YENİ FORMÜLLER - Ahmet BUDAK; İbrahim CAN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2005)
Betonarme kolonların taşıma gücüne göre donatı hesabı, birçok araştırmacı tarafından incelenmiş ve çeşitli yöntemler önerilmiştir. Önerilen bu yöntemlerin hemen, hemen tamamında çözüme gidebilmek için bazı abak ve/veya tabloların kullanılması zorunlu olmakta, bazen de bilgisayar kullanılmasına gerek duyulmaktadır. Tablo ve/veya abak kullanılması halinde işlemin zorluğu yanı sıra bazı hatalar da söz konusu olmakta, bilgisayar çözümünde ise bilgisayarın varlığı gerekli olmaktadır. Çalışmada, iki eksenli bileşik eğilme altındaki betonarme kolonların taşıma gücüne göre donatı hesabında sözü edilen sakıncaları ortadan kaldırabilmek ve daha pratik bir çözüm getirebilmek için yapay sinir ağları kullanılarak bazı bağıntılar elde edilmesi amaçlanmıştır. Bağıntılar, değişik donatı çeliği (S220 and S420) ve donatı yerleşimi durumları için veriler üretilerek yapay sinir ağlarının eğitilmesi sonucunda elde edilmiştir.