Analiza ścieżek rozwoju gospodarczego polskich regionów - Jacek Batóg; Krzysztof Dmytrów (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2017)
Prezentowane w artykule badanie składa się z dwóch etapów. W pierwszym z nich dokonano analizy porównawczej poziomu rozwoju gospodarczego polskich województw w okresie 2000–2013. W drugim etapie ocenie poddany został stopień podobieństwa rozwoju poszczególnych regionów. W tym celu wykorzystano wybrane miary podobieństwa szeregów czasowych, a zwłaszcza metodę znaną w literaturze pod nazwą dynamic time warping. Punktem wyjścia tej metody jest stworzenie macierzy kosztów, która złożona jest z odległości między wszystkimi parami elementów analizowanych szeregów czasowych. Poszukiwaną miarą podobieństwa jest optymalna ścieżka „przejścia” między punktem początkowym a końcowym, która charakteryzuje się minimalną wartością skumulowanych indywidualnych odległości. Uzyskane wyniki wskazują na wysoki stopień podobieństwa dynamiki oraz na silne zróżnicowanie poziomu rozwoju polskich województw i mogą być wykorzystane w projektowaniu polityki regionalnej, w tym m.in. w określaniu, czy istnieją podstawy do tworzenia wspólnych programów spójności rozwoju dla określonych grup regionów.