Anizometrik ambliyopi hastalarının makula ve retina sinir lifi tabaka kalınlıkları - Ahmet Ergin; Nedime Şahinoğlu Keşkek; Selim Cevher; Sezer Helvacı (Sakarya Tıp Dergisi, 2015)
AMAÇ: Anizometropik ambliyopi hastalarının makula kalınlıklarının ve retina sinir lifi tabaka kalınlıklarının optik koherens tomografi ile ölçülen değerlerinin sağlam gözleri ile ambliyop gözleri arasında değerlendirilmesiGereç ve Yöntemler: Çalışmaya 18 anizometropik ambliyopi hastası dahil edildi ve hastalar 9 hiperopik ve 9 miyopik olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların tamamında en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, refraktometrik değerleri,retina sinir lifi tabaka kalınlığı ve makula kalınlığı optik koherens tomografi cihazı ile ölçüldü. Çalışma türü prospektif olup istatistiksel analiz için SPSS 11.0 software programı kullanıldı.Bulgular: Ortalama makula kalınlığı ambliyop gözlerde 195 (±20.8) µm ve sağlam gözlerde 171(±45.8) µm ölçülmüş olup ortalama retina sinir lifi tabaka kalınlığı ambliyop gözlerde 101.50 (±15.23) ve sağlam gözlerde 101.50 (±15.23) ölçüldü. Sağlam gözler ve ambliyop gözlerin makula kalınlığı ve retina sinir lifi tabaka kalınlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Ayrıca hiperopik grup ile miyopik grup arasında da istatsitiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuç: Ambliyopi göz küresinde herhangi bir organik patoloji olmadan görme keskinliğinin yeteri kadar gelişmemesi durumudur.Biz çalışmamızda 18 anizometropik ambliyop hastasının makula kalınlıkları ve retina sinir lifi tabaka kalınlıklarını ambliyop ve sağlam gözlerde karşılaştırdık. Hastaların sağlam gözleri ile ambliyop gözleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulamadık ama bu konuda daha fazla bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz.