بررسی الگوی بیانی خانواده فاکتورهای رونویسی شوک حرارتی (HSFs) در گیاه آلوروپوس لیتورالیس تحت تنش شوری - سیدحمیدرضا هاشمی; قربانعلی نعمت زاده; سمیرا محمدی; مارکوس کولمن (تنش های محیطی در علوم زراعی, 2020)
فاکتورهای شوک حرارتی (Heat Shock Factors)، نقش مهمی در پاسخ به تنش‌های زیستی و غیرزیستی در یوکاریوت‌ها ایفا می‌نمایند. هدف از اجرای این تحقیق، شناسایی ژن‌های فاکتور رونویسی AlHSF در گیاه هالوفیت آلوروپوس لیتورالیس (Aeluropus littoralis) می‌باشد. بدین منظور شناسایی و تعیین مشخصه‌سازی ژن‌ها، ساختار ژنی، آنالیز موتیف‌های پروتئینی و روابط فیلوژنتیکی خانواده ژنی AlHSF مدنظر قرار گرفت. آنالیز الگوی بیان این ژن‌ها در دو بافت برگ و ریشه، تحت شرایط تنش شوری و شرایط ریکاوری، با استفاده از داده‌های RNA-seq صورت پذیرفت. بر اساس توالی‌های ژنومی A. littoralis، 11 ژن AlHSF غیرتکراری و منحصربفرد شناخته شدند. تمام 11 فاکتور رونویسی AlHSFs، بر اساس همولوژی با آرابیدوپسیس، به سه دسته (A، B و C) تقسیم شدند. بر اساس داده‌های RNA-seq، الگوی بیان ژن‌های AlHSF در بافت‌های برگ و ریشه تحت شرایط تنش شوری و ریکاوری، متفاوت بود. سطح بیان متفاوت این ژن‌ها، می‌تواند به عملکردهای مولکولی و مکانیسم‌های تنظیمی متفاوت در کنترل فعالیت این ژن‌ها مرتبط باشد. یافته‌های این تحقیق، ضمن ارائه خصوصیات عملکردی ژن‌های AlHSF، پایه‌ای برای تحقیقات کاربردی آینده در مورد نقش بیولوژیکی آن‌ها در تحمل گیاه آلوروپوس لیتورالیس به تنش‌های زیستی و غیرزیستی، فراهم می‌نماید.