ISLAMSKE ZAJEDNICE NA POSTJUGOSLOVENSKOM PROSTORU - Ivica Lazović (Srpska Politička Misao, 2019)
U široj stručnoj javnosti postoji probuđeno interesovanje u poslednjih nekoliko decenija za proučavanjem islamske religije, kulture i civilizacije, a u časopisima su prisutne brojne teme vezane za islam. Ovo interesovanje karakteristično je kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Takođe, to interesovanje je i multidisciplinarno i karakteristično je za mnoge društvene nauke. Interesovanje za islam je i interkulturalno i preovladava bavljenje islamom i efektima ove velike religije na globalnom nivou, dok je relativno malo pažnje u radovima orijentisano na proučavanje islama na našim prostorima i na sagledavanje i tumačenje stvari u našem okruženju, kao i na prostorima današnje Srbije, uslovno rečeno, u našem dvorištu. U ovom radu smo napravili osvrt na osnovne pojmove o islamu, kao i na organizaciju pripadnika islamske verske zajednice na prostorima bivše zajedničke države. Sve navedeno, upravo je u cilju sagledavanja stvari u našem dvorištu kako bi nam pomoglo i kako bismo bolje tumačili i razumeli pojave na globalnom nivou. U cilju boljeg opisivanja i sistematizovanja već poznatih činjenica o islamu i zajednici muslimana na našim širim prostorima, osvrnućemo se i na osnovne pojmove, običaje i specifičnosti islamske religije. U radu ukazujemo da je islamska zajednica bila veoma prilagodljiva na ovim prostorima i u promenljivim društveno-političkim okolnostima se i sama usklađivala i prilagođavala.