ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЕМБРІОНА У ВАГІТНИХ З НЕВИНОШУВАННЯМ - I. V. Kalinovska; K. M. Lisova (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2017)
Вступ. Дослідження ультразвукових параметрів ембріона та екстраембріональних структур при плацентарній недостатності на фоні невиношування вагітності ще не достатньо вивчене питання, що обумовлює його актуальність. Мета. Розробити нормативні параметри формування ембріона і екстраембріональных структур,  оцінити особливості розвитку фетоплацентарної системи  протягом  неускладненої вагітності та за наявності проявів плацентарної недостатності при невиношуванні шляхом  проведення  комплексного ультразвукового, кардіотокографічного обстеження. Матеріали і методи. Обстежено 30 соматично здорових жінок із фізіологічним перебігом вагітності з 5 до 40 тижнів вагітності та 32 вагітних з проявами плацентарної дисфункції та невиношуванням в анамнезі. Результати. У групі вагітних зі звичною утратою вагітності в більшості спостережень (21) динаміка змін частоти серцевих скорочень (ЧСС) ембріона відповідала параметрам фізіологічного  перебігу  вагітності. Функційний стан плаценти   в багатьох випадках  зумовлений ступенем її розвитку   відповідно  до  гестаційного  терміну та збереження  компенсаторно - пристосувальних механізмів.  Ультразвукова плацентометрія у вагітних контрольної групи  протягом  гестаційного періоду  показала  відповідність товщини плаценти  гестаційній нормі  у 94% вагітних. Водночас  у 2 (6,6%) вагітних відмічено зменшення  цього показника. ’’Товста’’ плацента мала місце у 4 (13,3%)  вагітних контрольної гупи. Висновки. Відповідість зрілості  плаценти  гестаційному терміну  є одним  з найбільш важливих  умов забезпечення  адекватного розвитку  плода  та його захисту.