ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Лариса Леонідівна Фамілярська (Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету, 2024)
Визначальної ролі у різних сферах життя, включаючи освіту, набуває технологія штучного інтелекту. Сучасні дошкільні заклади стикаються з потребою адаптуватися до вимог сучасного світу, де технології є обов’язковою складовою. У статті визначено нормативно-правові засади використання технологій штучного інтелекту у сфері освіти. На основі вивчення та систематизації результатів наукових досліджень виявлено напрями та способи використання штучного інтелекту в освітній галузі. Обґрунтовано з авторських позицій науково-педагогічні орієнтири використання генеративних моделей штучного інтелекту в закладі дошкільної освіти. Представлено сучасні можливості використання технології штучного інтелекту в освітньому процесі закладу дошкільної освіти, зокрема, особливості використання штучного інтелекту батьками дітей дошкільного віку. Також, запропоновано практичні аспекти застосування штучного інтелекту фахівцями в закладі дошкільної освіти, зокрема, ChatGPT, Quillbot, Google Gemini, Vocal Remover. Підкреслено важливість правильного підходу до впровадження штучного інтелекту в освітній процес, щоб забезпечити ефективність та безпеку для дітей. Узагальнено результати опитувань батьків дошкільнят та фахівців закладу дошкільної освіти щодо потенціалу використання штучного інтелекту в дошкільній освіті для розвитку дітей, що вимагає ретельного підходу та співпраці між педагогами, батьками та адміністрацією закладу дошкільної освіти. Використання штучного інтелекту в дошкільній освіті є перспективним напрямком, що може забезпечити підтримку фахівців закладу дошкільної освіти, зробити процес навчання цікавішим для дітей та сприяти їхньому інтелектуальному розвитку. Тому дослідження та розробка практик використання штучного інтелекту в дошкільній освіті є важливою складовою ефективного впровадження цих технологій.