مروری بر معرفی باکتری‌های آزادکننده فسفر موثر بر ترکیبات فسفر آلی رسوبات استخرهای پرورش ماهیان گرمابی - واحد ارجمند; نعمت الله محمودی; علیرضا فلاح (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان, 2020)
تولیدات ماهیان گرمابی در کشور به تنهایی نیمی از محصولات آبزی‏پروری را به خود اختصاص داده است و یکی از مهمترین عوامل پیشرفت این صنعت در کشور محسوب می‌شود. تغذیه و رشد ماهیان گرمابی به شکل مستقیم و غیر مستقیم به تولیدات اولیه استخرها وابسته است. فسفر یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تولیدات اولیه در استخرهای پرورش ماهیان گرمابی محسوب می‌شود اما در عین حال بدلیل عدم دسترسی تولید‌کنندگان اولیه به این عنصر حیاتی، به عنوان یکی از بزرگترین عوامل محدود‌کننده تولید نیز شناخته می‌شود. با توجه به نوع شرایط مدیریتی حاکم بر این گونه استخرها از قبیل کوددهی آلی، غذادهی، ورود انواع مواد آلی از طریق آب ورودی و عدم لایروبی سالانه، میزان بار آلی رسوبات بسیار بالا می‏باشد و فسفر آلی نامحلول بخش بزرگی از فسفر کل موجود در این اکوسیستم‌ها را تشکیل می‌دهد. امروزه یکی از مهم‌ترین رویکردهای نوین برای افزایش میزان فسفر محلول در آب با استفاده از منابع فسفر آلی نامحلول موجود در رسوبات، استفاده از باکتری‌های آزادکننده فسفر می‌باشد. این باکتری‌ها با مکانیسم‌های متنوعی از قبیل ترشح آنزیم‌ها اقدام به انحلال ترکیبات فسفر آلی نامحلول مختلف موجود در رسوبات می‌نمایند. هدف از این مطالعه معرفی و بررسی چالش‌های پیش‌روی انتخاب و استفاده از باکتری‌های آزادکننده فسفر موثر بر ترکیبات فسفر آلی نامحلول موجود در رسوبات است زیرا انتخاب صحیح نوع منبع فسفر نامحلول مورد استفاده در طول فرآیند جداسازی این باکتری‌ها می‌تواند گامی موثر در جهت بهبود عملکرد باکتری‌های معرفی شده (در قالب کودهای زیستی) برای استفاده در استخرهای پرورش ماهیان گرمابی باشد.