АМБЛЕМОТ НА ТРИТЕ ПРСТА: КАКО СРБИТЕ ГО КОНСТРУИРАА ВИЗУЕЛНИОТ ИМИЏ НА НИВНИОТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕНТИТЕТ ВО ДЕВЕДЕСЕТТИТЕ ГОДИНИ ОД ДВАЕСЕТТИОТ ВЕК - Бојан Жикиќ (EtnoAntropoZum, 2016)
Гестикулативната изведба на формата којашто стана позната како симбол на трите прста претставува еден вид културен пронајдок на српската култура во последната деценија од дваесеттиот век. Текстот се занимава со овој феномен од социо-културна и од антрополошка гледна точка, поаѓајќи од методологијата на проучување на гестовите: истражуваните прашања вклучуваат проблеми на етничноста и на идентитетот, како и такви што се однесуваат на гестикулативната морфологија, семантика и мотивација.