Audyt zgodności z normą ISO-IEC 27001- 2005 - Ewa Wolska (Zeszyty Naukowe Warszawskiej Wyższej Szkoły Informatyki, 2012)
Niniejszy artykuł nie jest instrukcją „Jak przeprowadzić audyt zgodności z normą ISO/IEC 27001”, lecz próbą przybliżenia,czym jest audyt i jakie są etapy jego realizacji, w oparciu o normę ISO 27001. Przeprowadzenie takiego audytu nie jest rzeczą łatwą i wymaga od potencjalnego audytora dobrej znajomości normy i dużej praktyki w zakresie prowadzenia audytów. W poszczególnych rozdziałach starałam się omówić,co to jest audyt, jakie są jego cechy, cele i kryteria oraz jakie działania należy podjąć przy planowaniu i realizacji audytu. Dla podkreślenia korzyści płynących z audytu zgodności z normą ISO 27001 zwróciłam czytelnikowi uwagę na istotne znaczenie podjęcia działań korygujących, które uszcze-niają system bezpieczeństwa informacji i są niezwykle ważne w procesie jego doskonalenia.