Büyük Enerji Şirketleri ve Türkiye - Muzaffer Ertürk (Lectio Socialis, 2019)
21. yüzyılda enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç iyice artmıştır. Ülkelerin toplumsal refahı ve ekonomik özgürlüklerini kazanmasında enerji  büyük bir öneme sahiptir. Bu anlamda Türkiye dışa bağımlı bir ülkedir.  Bunun nedeni kendi enerji üretimini ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde enerji üretememesi ve kaynak eksikliğidir. Bu açığı, ithalat yoluyla karşılamaya çalışmakta ve ülke ekonomisi büyük sorun yaşamaktadır. Türkiye, bu açığını kapatmak için çeşitli projeler oluşturmaya çalışmaktadır. Bu makalede, enerji ve enerji kaynaklarını tanımlayarak Ortadoğu, Orta Asya ve Türkiye’nin enerji kaynaklarından bu kaynaklar için küresel güçler ve büyük enerji şirketleri ile verdiği mücadele ortaya konacaktır. Türkiye’nin oluşturduğu ve geliştirdiği projeler yanında, komşu ülkeler ile olan ikili ilişkileri ve Türkiye içinde yapılan çalışmalara değinilecektir.