Analiza koncepcji ujęcia odroczonego podatku dochodowego w sprawozdawczości finansowej - Ireneusz Górowski (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2015)
W artykule poddano analizie procedury rachunkowe dotyczące odroczonego podatku dochodowego, które stanowią istotny obszar normatywny współczesnych standardów rachunkowości. Stosowane zarówno w krajowych, jak i międzynarodowych standardach rozwiązania są oparte na podobnych założeniach, tymczasem poza zakresem tych regulacji pozostaje duża ilość alternatywnych algorytmów wypracowanych przez teorię rachunkowości. W artykule analizie poddano koncepcję alokacji pełnej i częściowej, metodę zobowiązań oraz odraczania. Rozważono także zasadność stosowania  podejścia bilansowego i wynikowego. Wskazano, które koncepcje, zdaniem autora, wydają się spójne z obowiązującymi standardami i teorią rachunkowości, a które wymagałyby ponownego rozważenia, szczególnie w kontekście osiagania celów informacyjnych stawianych standardom rachunkowości.