Karbonmonoksite Akut ve Kronik Maruziyetin Spektrofotometrik Yöntemlerle Tayini - Nevin Vural; Cem Yücesoy; Rukiye Doğanyiğit Kahraman (Adli Tıp Bülteni, 1996)
CO zehirlenmesi sonucu ölen kişilerin (n: 18) ve CO'e kronik maruz kalan kişilerin (sigara içenler n: 100, içmeyenler n: 44) kanlarında karboksihemoglobin (COHb) düzeyleri spektrofotometrik yöntemlerle ölçülmüştür. Postmortem kan örneklerinde COHb tayininde, Dubowski ve Buch- wald'in modifiye mikro spektrofotometrik yöntemlerinden yararlanılmıştır. Sigara içenlerin kan örneklerinde COHb tayininde ise türev (derivative) UV spektrofotometresinden yararlanılmış ve yöntemlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Postmortem kan örneklerinde COHb düzeyi % 63 - 88 arasında (ortalama % 73.11 ( 6.90) bulunmuştur. Sigara içenlerde COHb düzeyleri ise, günde 1-9 tane içenlerde (n: 44) % 1.94 ( 0.11 COHb, 10-20 tane içenlerde (n: 23) % 3.25(0. 19 COHb ve > 20 tane içenlerde ise (n: 31) % 4.36 ( 0.14 COHb belirlenmiştir. COHb düzeyi sigara içen tüm gruplarda içmeyenlere göre ( % 0.86 ( 0.05) anlamlı yüksek bulunmuştur. Dubowski yöntemi, CO ile akut zehirlenmelerin kantitatif tayininde, kullandığımız diğer spektrofotometrik yöntemlere göre ekonomik ve duyarlı bir yöntem olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca kısa zamanda sonuç vermesi açısından da Adli Tıp laboratuvarında uygulanabilirliği bu araştırmada gösterilmiştir.