Stranačka politika u Vukovaru 1990-1991. - Vladimir Filipović (Anali Hrvatskog Politološkog Društva, 2019)
U članku se analizira lokalna politika u općini Vukovar od pluralizacije po-litičkog života u Hrvatskoj početkom 1990. do sloma demokratski izabranih lokalnih političkih institucija u svibnju 1991. To razmjerno kratko razdoblje obilježila je snažna politička polarizacija između dviju najbrojnijih nacionalnih zajednica, Hrvata i Srba, u općini. U tom su procesu tri političke stranke – savez komunista Hrvatske-stranka demokratskih promjena, Hrvatska demokratska zajednica i Srpska demokratska stranka – bile glavni akteri nacionalne mobilizacije i političkog života u Vukovaru.