Ebelik öğrencilerinin sosyal zeka düzeyleri ile meslek algıları arasındaki ilişki - Emine AKÇA; Şule GÖKYILDIZ SÜRÜCÜ; Meltem AKBAŞ; Ayşe ŞENOĞLU (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışma; ebelik öğrencilerinin sosyal zekâ düzeyleri ile meslek algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak yapılan araştırmanın örneklemini 15 Nisan-1 Mayıs 2018 tarihleri arasında okulda bulunan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 174 ebelik öğrencisi oluşturmuştur. Veriler “Kişisel Bilgi Formu”, “Tromso Sosyal Zeka Ölçeği (TSZÖ)” ve “Ebelerin Mesleği Algılama Biçimleri ve Gelecekten Beklentilerini Sorgulayan Anket Formu” ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamaları 20,99±2,385’tir. Öğrencilerin %91,4’ü bekar, %85,1’i çekirdek aile yapısına sahip ve %63,8’i yaşamını en çok ilde geçirmiştir. Öğrencilerin %31,6’sı 1. sınıf öğrencisidir. Çalışmada öğrencilerin %66,1’i bölümünü isteyerek seçtiğini ve %82,2’si bölümünü sevdiğini bildirmiştir. Öğrencilerin TSZÖ toplam puan ortalamaları 71,79±10,040’tır. Mesleğe adanmışlıkları olumlu olan, atamaları adaletli bulmayan, kurumda özlük haklarına ilişkin yeterince bilgilendirilmediklerini düşünen, mesleğinin toplumun gelişimine katkıda bulunduğunu düşünen ve mesleki anlamda sosyo-kültürel faaliyetlere katılan” öğrencilerin sosyal zeka düzeylerinin istatistiksel olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır.Sonuç: Araştırmada ebelik öğrencilerinin sosyal zeka düzeyleri yüksek ve sosyal zekanın öğrencilerin meslek algısı ve gelecekten beklentilerini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.