SOURCE OF FINANCES AND DIRECTIONS OF EXPENSES ON THE CRISIS MANAGEMENT IN THE COMMUNE - Anna KUCZYŃSKA-CESARZ (Nowoczesne Systemy Zarządzania, 2015)
Aktualnie w gospodarce polskiej różnym działaniom towarzyszą sytuacje kryzysowe. Definicja sytuacji kryzysowej, planowanie zadań z zakresu zarządzania kryzysowego, finansowanie tych zadań, organy właściwe odpowiedzialne za ich realizację określone są w ustawie o zarządzaniu kryzysowym. Znajomość wszystkich aktów prawnych dotyczących zarządzania kryzysowego warunkuje właściwe planowanie, wykonanie, finansowanie i kontrolę realizacji zadań z tego obszaru na szczeblu krajowym i samorządowym. W artykule przedstawiono zasady finansowania zarządzania kryzysowego w Polsce na poziomie samorządowym oraz praktyczne problemy ich realizacji. Przeanalizowano nakłady na zarządzanie kryzysowe w okresie czterech ostatnich lat w wybranej gminie wiejskiej.