ارزیابی برون‌دادهای پژوهشی متمرکز بر اثربخشی تبلیغات در حوزه سلامت - محمدحسین ریاحی; شهناز نایب زاده; ابوالفضل داودی رکن آبادی (مطالعات مدیریت و توسعه پایدار, 2023)
تجربه کشورهای مختلف در سراسر دنیا در دوران پاندمی ویروس کرونا بر اهمیت تبلیغات به عنوان ابزار اصلاح و تغییر نگرش و رفتار مردم صحه گذاشت. بر همین اساس و به لحاظ هزینه‌های گزاف تبلیغ، موضوع اثربخشی تبلیغات مخصوصاً در حوزه سلامت توجه مدیران و تصمیم گیرندگان کشورها و نیز محققین را به خود جلب کرده است. لذا، هدف این پژوهش بررسی پژوهش‌های بین‌المللی منتشر شده در زمینه اثربخشی تبلیغات در حوزه سلامت در راستای کسب بینشی جامع و راهگشا است. پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر با رویکرد علم سنجی و با استفاده از روش تحلیل هم واژگانی و تحلیل شبکه‌ای به بررسی ۴۳۸ مقاله که در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس در فاصله زمانی سال ۱۹۷۰ تا سال ۲۰۲۲ نمایه شده‌اند می‌پردازد. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار ووس وویور نشان می‌دهد سال ۲۰۲۱ بهار تحقیقات انجام شده در مورد اثربخشی تبلیغات در حوزه سلامت و آمریکا مهد این پژوهش‌ها می باشد. گستردگی کلمات کلیدی منتخب محققان در مقالات خود که به معنی جامعیت پژوهش در این حوزه می‌باشد و نیز همکاری علمی کشورهای مختلف سراسر دنیا و استقبال مجلات تراز اول رشته‌های علوم پزشکی در کنار مجلات برتر بازرگانی نشان دهنده دغدغه مشترک محققان در حوزه‌ای میان رشته‌ای و زایش خوشه‌های جدید علمی است. کسب بینش جامع در زمینه پژوهش‌های علمی به عنوان چراغ راه محققین آتی علی‌الخصوص در زمینه سلامت عمل کرده و صرف هزینه‌های تبلیغاتی که سهم قابل ملاحظه‌ای در بودجه سلامتی کشورها دارند را در کنار هزینه‌های تحقیقاتی به اثربخشی بیشتر نزدیک می‌کند.