FARABi'NiN KiTABU'L-VAHiD VE'L-VAHDE iSiMLi ESERiNDE "BiRLiK" VE "ÇOK/LUK" KAVRAMI - Cevdet Kılıç (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2008)
Farabi'nin Kitabu'l-vahid ve'l-Vahde isimli eseri, isminden de anlaşılacağı gibi tamamen "bir" kavramı üzerine yazılmış müstakil bir e:;ıordir. Filozofumuz, bazı eserlerinde "Bir" kavramını, kendisiyle Zorunlu Varlığın Birliği ve diğer varlıkların çok'luğu anlamında ele almıştır. Bu eserde ise, pek çok açıdan sadece "bir" ve "çok" kavramı ele alınmıştır. Özellikle de bu iki kavramın çeşitli boyutlarıyla nesnelerle ilişkisi mantık ve ontoloji zemininde tartışılmıştır. Bu yönüyle eser, Farabi'nin mantık, epistemoloji ve ontoloji düşüncesini daha yakından anlama fırsatı veren önemli bir eserdir.