AZOK A TÍZES ÉVEK - PÁL TAMÁS (Köz-gazdaság, 2020)
Az évtized épp elkezdődött, és sokan mondhatják, remélik, hogy amit eddig láttak belőle, az még nem a vége. Számos tendencia megállítható, sőt visszafordítható. Politikailag és elméletben, bizonyára. De ebben a szövegben nem próbálkozunk politikai előrejelzéssel. Témánk itt most nem a politikai hatalom, hanem az a mentális szerkezet, szociális hálózat, közéleti kultúra, amely e politikai változásoknak részben megágyazott, részben pedig azok következményeként akkor is jelen lesz, ha néhány év múlva a politikai tájkép a jelenlegitől majd eltér. Úgy véljük, hogy a „Tízes Évek” végül is tartósabb képződmény ebben az értelemben, mint ahogyan azt a jelenlegi kormányoldal kritikusai gondolják. Egyes tendenciák gyengébben, mások már erősebben látszanak, de a képnek vannak prospektív elemei is, sok mindennek a kibomlását még csak társadalompolitikai logikákból következően feltételezzük. Ebben az írásban ezt a már megtapasztalt, vagy csak feltételezett társadalmi mezőt kívánjuk felrajzolni.