Lineer Hızlandırıcı Cihazında (Linak) Alınan Rölatif Doz Ölçümlerinde ≤ 3 mm Geometrik Hataların Yüzde Derin Doz (%DD) ve Işın Profil (IP) Parametreleri Üzerine Etkisi - Aysun İNAL (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 2019)
Modern lineer hızlandırıcı (Linak), kanserli hastaların tedavisi için yüksek enerjili X ışınları ve elektron demetleri üreten bir cihazdır. Radyasyon tedavisinin temeli madde ve radyasyon arasındaki etkileşime dayanır. Bu nedenle, radyasyon ve madde arasındaki etkileşim, radyasyon fiziği bilimini kanserin klinik tedavisine dönüştürür. Radyoterapide, dozimetrik ölçümler için en temel rölatif değerlendirmeler; X- ışınının derinliğe bağlı olarak değişimi gösteren yüzde derin doz (%DD) ve belli bir derinlikte ışının düzgünlüğünü ve simetrisini gösteren ışın profil (IP) ölçümlerden oluşmaktadır. %DD, belli bir derinlikte ölçülen radyasyon dozunun, maksimum doz derinliğinde ölçülen doza bölünmesiyle hesaplanır. Bu çalışmada, lineer hızlandırıcıda hasta öncesi başlangıç ölçümlerinde yapılabilecek ≤ 3 mm geometrik hatanın farklı alan boyutları için