UTJECAJ PANDEMIJE BOLESTI COVID-19 NA RAŠIRENOST NASILJA POČINJENOG NA ŠTETU BLISKE OSOBE U HRVATSKOJ - Marissabell Škorić (Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2022)
Mjere poduzete u svrhu sprječavanja širenja COVID-19 bolesti, posebice mjera strogog ograničenja kretanja (lockdown), za žrtve obiteljskog nasilja značile su cjelodnevno zatvaranje u domu sa svojim zlostavljačima. Istodobno im je zbog poduzetih mjera značajno smanjen pristup različitim oblicima pomoći i podrške. Boravak u domu je za žrtve obiteljskog nasilja postao, tzv. dvosjekli mač - s jedne strane za njih je dom najsigurnije mjesto za zaštitu od korona virusa, a s druge strane to je najopasnije mjesto jer su u njemu izolirane sa svojim zlostavljačima. Cilj je provedenog istraživanja čiji su rezultati prezentirani u ovom radu bio ispitati kako su mjere poduzete radi sprječavanja širenja COVIID-19 bolesti utjecale na pojavu nasilja na štetu bliske osobe u Hrvatskoj. U tu svrhu analizirani su policijski podaci o broju prijavljenih slučajeva nasilja počinjenog na štetu bliske osobe u razdoblju lockdowna te neposredno prije i nakon njega. Posebna pažnja usmjerena je na kvalifikaciju kaznenih djela počinjenih na štetu bliske osobe te na sociodemografske karakteristike počinitelja i žrtava nasilja. Na temelju analiziranih podataka procjenjuje se da li postoje značajna odstupanja u broju prijava i obilježjima nasilja počinjenog na štetu bliske osobe tijekom trajanja lockdowna u Hrvatskoj. U zaključku se ukazuje na određene nedostatke u načinu praćenja kretanja nasilja među bliskim osobama u Republici Hrvatskoj te na postojanje potrebe da se rješavanju ovog fenomena pristupi na sustavan i cjelovit način.