ПРОСТОРОВИЙ ВИМІР ІСТОРІЇ УКРАЇНИ У ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ 11 КЛАСУ - Оксана Тарапон; Валентина Молоткіна; Руслана Потапенко (Простір в історичних дослідженнях, 2022)
У статті проаналізовано актуальні аспекти напрямку просторової історії та можливості їх застосування у навчальному процесі, виходячи із завдань сучасної освіти. Можливості сучасного вчителя застосовувати регіональні та просторові підходи при викладі навчального матеріалу відображають підручники закладів загальної середньої освіти України. Історичний компонент загальної середньої освіти передбачає одержання учнями базових знань про головні події історії України та світу, ознайомлення з культурними цінностями українського народу та світу. Вирішення цих завдань передбачає подачу навчального матеріалу через взаємозв’язок людини і соціуму, людини і природи, людини і простору, як життєвого середовища. Аналіз підручників з історії України для 11 класу закладів загальної середньої освіти дозволить простежити наявність регіонально-просторових підходів у викладі вітчизняної історії, виробити методичні рекомендації з проблем регіонального аналізу ключових подій, важливості просторової орієнтації учнів при формуванні історичного компоненту навчальних компетентностей.